12 Nisan 2015 Pazar

on

BURJ-EL ARAB OTELİ(DUBAİ)

Dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olan, Dubai'deki Burj-el Arab, 'Arap Kulesi' anlamına geliyor. Ayrıca ismi, Yelken Otel olarak da geçmektedir. 321 metre yüksekliğindeki bu süper lüks oteli tasarlayan mimar Tom Wright. Burj el Arap, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki kıyıdan 280 metre uzakta, yapay bir ada üzerinde 1994 - 1999 yılları arasında inşa edilmiş ve Arapların 'dhow' isimli geleneksel çift yelkenlilerinden ilham alınarak yapılmış.
Denizden toprak almak işi 3 yıl sürmüş. Tasarımı 'hiperbol' şeklinde olan kulenin temeli için, kumun için beton kalıplar atılmış. Güçlendirilmiş betondan yapılan kuleyi, çelik bir iskelet sarmalıyor. İki kanat V şeklinde açılarak, muazzam bir yelkenli direği teşkil ediyorlar, kanatların arasındaki boşlukta da dünyanın en uzun atriyumu(kemeri) bulunuyor. (Atriyum 180 metre.) Mimar, "Müşterim, tıpkı Paris'in Eyfel Kulesi, Sydney'in Opera Binası gibi, Dubai'nin sembolü olacak bir yapı istedi" diyor.
Yapay adanın daha güvenli olması için mühendisler, büyük kayalardan oluşan bir yüzey oluşturmuşlar ve erozyondan korumak için bunu bal peteği şeklinde beton kalıplarla çevrelemişler. 9000 ton çelik, 70000 metreküp beton kullanılmış. 'Kanat'lar arasındaki kısımda teflon kaplamalı fiberglas yelken var. Yelken dyneon denen bir malzemeden yapılmış. 15.000 metre kare ve 2 tabakadan oluşuyor, 12 panele bölünmüş, dikey olarak yerleştirilmiş. DuPont teflonla kaplı yelkenin 50 yıl dayanacağı hesaplanmış, teflon kaplama şiddetli çöl rüzgarlarına ve çöl sıcağına, kire, toza karşı koruyuculuk sağlıyormuş. Gündüz beyaz renkte olan yelken, gece olunca rengarenk ve değişen ışıklarla ışıklandırılıyor, seyre değer bir görünüm ortaya çıkıyor. Tepenin yanında, konsol kirişle desteklenen büyük bir helikopter pisti de var. Burada ünlü golf oyuncusu Tiger Woods golf topuna vurarak İran körfezine atmış, ünlü tenisçiler Federer ve Agassi, özel bir tenis maçı oynamışlar, pistin korkulukları filan yok, toplar doğruca aşağıya gidiyor!
Otel 60 katlı ve 202 odalı, dünyanın en pahalı otellerinden sayılıyor, bir gecesi 1000 - 15.000 dolar arasında, Kral Dairesi'nin bir gecesi ise 28.000 dolar! İç dekorasyonu ise Khuan Chew yapmış, hem Doğu, hem de Batı mimarisini yansıtan, lüks, şaşaalı bir iç tasarıma sahip. 22 karat altın varaklarla süslenmiş ve 30 farklı çeşit mermer kullanılmış. Lobide üç boyutlu, İslami yıldız şeklinde bir de havuz varmış.
Otelde isimleri Al Muntaha (en yüksek anlamına geliyor) ve Al Mahara (istiridye) adlı iki lokanta var, tabii dünyanın en lüks ve pahalı lokantalarından, ayrıca lokanta denizaltı yolculuğu yapılan su altı akvaryumu na açılıyor. Otelin maliyetinin 650 milyon Dolar'a çıktığını da ekleyelim.